Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014

Φθινοπωρινά ροφήματα





Τώρα που κρυώνει ο καιρός τι πιο ωραίο από
ένα ζεστό ρόφημα..
Πολλοί είναι λάτρεις μιας κούπας ζεστού τσάι, άλλοι
πάλι αγαπούν τη σοκολάτα κι άλλοι τα βότανα..
Μπορούμε βέβαια σε συνδυασμό να φτιάξουμε
το δικό μας αγαπημένο  ρόφημα..
Εγώ για να λέμε την αλήθεια επειδή είμαι και
λιχούδα, πρώτο στις προτιμήσεις μου είναι η σοκολάτα με όλες
τις παραλλαγές κι έπειτα το τσάι..
Με τόσες γεύσεις κι αρώματα κανείς δε θα μπορούσε να αντισταθεί
σε κανένα από τα δύο.
Η δική μου ‘’συνταγή’’ για ένα απολαυστικό ρόφημα στο σπίτι παρέα με
την τηλεόραση ή κι ένα καλό βιβλίο είναι: ζεστή σοκολάτα
με λίγη ιδέα από χειροποίητο λικέρ φράουλα.. ‘’ με χαλαρώνει’’
Ας δούμε τις παρακάτω προτάσεις από το apopse.com για διάφορα ροφήματα!!

Εσείς διαλέγετε.. 

Μαύρη σοκολάτα


Ίσως το πιο χαρακτηριστικό ρόφημα για το κρύο. Σε χαμηλή φωτιά, βάζεις σε μια κατσαρόλα 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη, 30 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα με 70% κακάο, 2 κουτάλια της σούπας κρέμα γάλακτος και τα ανακατεύεις μέχρι να γίνουν σαν κρέμα. Προσθέτεις 3/4 της κούπας γάλα ή γάλα αμυγδάλου και ανεβάζεις τη θερμοκρασία για να βράσουν. Στο τέλος, προσθέτεις ένα ξύλο κανέλας.

Πράσινο τσάι με ρόδι 








Ετοιμάζουμε 5 φακελάκια πράσινο τσάι. Αφαιρούμε τα φακελάκια από το ζεστό νερό και προσθέτουμε 3 κούπες χυμό ρόδι, μισή κούπα χυμό πορτοκάλι, χυμό από μισό λεμόνι, 1 κουταλιά μέλι, ένα ξύλο κανέλας και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε ζεστό ή κρύο.



Σοκολάτα με Earl Grey και μπαχαρικά




Ζεσταίνουμε ένα κουτί γάλα εβαπορέ μαζί με 2 φλιτζάνια νερό σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε 2 φακελάκια τσάι Earl Grey. Κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά και αφήνουμε το μίγμα για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να αρωματιστεί το γάλα. Αφαιρούμε τα φακελάκια και ξαναζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά. Προσθέτουμε 250 γραμμάρια πικρή σοκολάτα ψιλοκομμένη και 2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν και να αποκτήσουμε ένα βελούδινο ρόφημα. Τελειώνουμε με λίγο τριμμένο γαρίφαλο και 1 πρέζα κανέλα, ενώ στο σερβίρισμα αν θέλουμε βάζουμε μία μεγάλη κουταλιά σαντιγί σε κάθε φλιτζάνι.

Ρόφημα φουντούκι






Βάζουμε 100 γραμμάρια φουντούκια σε επεξεργαστή τροφίμων και τρίβουμε να γίνουν σκόνη. Βάζουμε 2 φλιτζάνια γάλα σε κατσαρολάκι να ζεσταθεί καλά και αφού αχνίσει προσθέτουμε τα φουντούκια σε σκόνη, 4 κουταλιές της σούπας κακάο άγλυκο και 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 2 κουταλάκια του γλυκού σιρόπι καραμέλας. Ανακατεύουμε καλά να λιώσουν όλα τα υλικά. Σερβίρουμε με τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Τσάι Μασάλα





Θρυμματίζουμε σε ένα γουδί ένα ξυλάκι κανέλας, ένα καρφάκι γαρίφαλο, 5-6 κόκκους από μαύρο πιπέρι και 6-8 κάψουλες κακουλέ. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε δύο κούπες νερό και ένα κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν το νερό πάρει βράση, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε 4 κουταλάκια του γλυκού μαύρο δυνατό τσάι (σε φύλλα). Σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε το τσάι να εκχυλιστεί για 3 - 5 λεπτά, ανάλογα με το πόσο «δυνατό» θέλουμε να είναι το ρόφημα. Επαναφέρουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε δύο κούπες γάλα πλήρες και δύο κουταλιές της σούπας ζάχαρη (ή γλυκαντικό της αρεσκείας μας), ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να «δέσει» για 3 - 4 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε το τσάι Μασάλα σε κούπες ή σε φλιτζάνια του τσαγιού.


Σοκολάτα με λικέρ μέντας







Βράζουμε τα 200 ml γάλα μαζί με 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη σε κατσαρολίτσα σε χαμηλή θερμοκρασία, χωρίς να ανακατεύουμε. Σπάμε 50 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα σε μικρά κομμάτια μέσα στην κούπα όπου θα σερβίρουμε. Μόλις βράσει το γάλα, το ρίχνουμε στην κούπα και ανακατεύουμε καλά να λιώσει η σοκολάτα. Ζεσταίνουμε 50 ml γάλα και το χτυπάμε με το εξάρτημα του φραπέ μέχρι να γίνει αφρόγαλα. Προσθέτουμε το χτυπημένο γάλα στην κούπα με τη σοκολάτα και ολοκληρώνουμε με 2 κουταλιές της σούπας λικέρ μέντας. Προαιρετικά, στολίζουμε την κούπα με ένα δροσερό φυλλαράκι φρέσκιας μέντας.


Amaretto Mochaccino




Ανακατεύουμε 150 ml ζεστό γάλα με 50-60 ml σιρόπι σοκολάτα σε μια κούπα. Προσθέτουμε αργά 60 ml φρέσκο εσπρέσσο και 20 ml αμαρέττο ή σιρόπι αμύγδαλο στο μείγμα. Γαρνίρουμε με σαντιγύ και λίγο σιρόπι. 

Σοκολάτα με καραμελωμένο πορτοκάλι





Καραμελωμένο πορτοκάλι: Πλένουμε καλά 1-2 πορτοκάλια, τα κόβουμε σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε νερό που βράζει για 2 λεπτά. Σουρώνουμε τις φέτες, τις στεγνώνουμε,  τις απλώνουμε σε ταψί στρωμένο με το αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις πασπαλίζουμε με ένα φλιτζάνι ζάχαρη και τις ψήνουμε (ή μάλλον τις στεγνώνουμε) στους 60°C σε προθερμασμένο φούρνο για 2-3 ώρες περίπου.
Για το ρόφημα: Βράζουμε 200 ml γάλα και το ρίχνουμε μέσα στην κούπα όπου έχουμε κόψει σε κομμάτια τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε δύο φέτες καραμελωμένου πορτοκαλιού και σερβίρουμε.

Τσάι Latte





Βάζουμε ένα φακελάκι τσάι σε βραστό νερό για 3-4 λεπτά και ανακατεύουμε με μισή κούπα άπαχο γάλα και μισή κουταλιά της σούπας νέκταρ αγάυης. Τρίβουμε φρέσκια κανέλα από πάνω για άρωμα.


Ρόφημα σοκολάτας με γλυκό κρασί και μπαχαρικά





Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ 50 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομματάκια μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μπαχαρικά (κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, γλυκάνισο και ροζ πιπέρι). Βάζουμε 200 ml γάλα σε κατσαρολάκι να πάρει μία βράση. Αποσύρουμε αμέσως το σκεύος από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα 50 ml Μαυροδάφνη. Προσθέτουμε το ζεστό μείγμα γάλακτος και κρασιού στο μπολ με τη σοκολάτα και τα μπαχαρικά, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσουν εντελώς. Εναλλακτικά, χτυπάμε το ρόφημα με το εξάρτημα του φραπέ μέχρι να σχηματιστεί αφρόγαλα. 

Ζεστή λεμονάδα




Σε μια κατσαρόλα σε μεσαία φωτιά ανακατεύουμε 3 κούπες νερό, 3/4 της κούπας φρέσκο χυμό λεμονιού, 2/3 της κούπας ζάχαρη και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε λίγο βούτυρο από πάνω και σερβίρουμε με ξύλο κανέλας.

Σοκολάτα latin






Ανακατεύουμε σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά 3/4 της κούπας νερό, 1/4 της κούπας γάλα, 2 κουτάλια της σούπας κακάο, 1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη, μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα και μία πρέζα σκόνη τσίλι, μέχρι να πάρουν βράση. Σερβίρουμε σε κούπα και στολίζουμε με σαντιγί.

Ρόφημα μήλο-κανέλα





Σε μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε νερό (τόσες κούπες όσες οι μερίδες που θέλουμε), μαζί με ένα ξύλο κανέλας και 4-5 γαρίφαλα. Μόλις βράσει, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και προσθέτουμε φακελάκια τσαγιού με γεύση μήλο-κανέλα (τόσα φακελάκια όσες και οι μερίδες). Αφήνουμε το τσάι 3-4 λεπτά να απελευθερώσει το άρωμά του και προσθέτουμε λίγο μέλι. Για ακόμα περισσότερο άρωμα, προσθέτουμε αν θέλουμε μερικά κομμάτια μήλου. Αδειάζουμε το ρόφημα σε τσαγιέρα και σερβίρουμε.

Ζεστό κρασί με μπαχαρικά






Βάζουμε 1/2 μοσχοκάρυδο, ένα ξυλάκι κανέλα, 6 γαρίφαλα, φλούδα από ένα λεμόνι και φλούδα από 1/2 πορτοκάλι με 40 γραμμάρια ζάχαρη σε μια κατσαρόλα με 300 ml νερό. Τα αφήνουμε να πάρουν βράση, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια, προσθέτουμε 1 1/2 φιάλη κόκκινο ξηρό κρασί, φροντίζοντας να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία κάτω από το σημείο του βρασμού. Απομακρύνουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε 4-6 κουτάλια της σούπας μπράντι και σουρώνουμε το κρασί μας σε ποτήρια με προστατευτικό.

                                                                                    
                                                                                  Πηγή: apopse.com 








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου